Дружење са писцима

У оквиру 4. Фестивала дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу организује „Дружење са писцима“.

Дана 11.10.2022. године су се ученици петог разреда ОШ „Коста Стаменковић“ дружили са писцем Стефаном Митићем.

Стефан Митић Тићми (1992) писац и сценариста, рођен у Лесковцу.

Дипломирао на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу.

.

.

Најважнија дела:

  • ,,У’ватиле ме лутке” (АРТЕ, 2015);
  • ,,Ја сам Акико” (ЛАГУНА, 2018);
  • ,,Јас сам Акико,, (АРС ЛАМИНА, МК)
  • ,,Ја сам Акико,, (АЛЕГРИА, ХР)
  • Дечје београдско пролеће, сценарио (РТС, ДКЦБ, 2019);
  • Нешто лепо, сценарио (Народно позориште Лесковац)
  • ПинокиYо, сценарио, сарадник (Народно позориште Ниш)
  • ,,Капут од маховине” (ЛАГУНА, 2020);
  • ,,Ту, надохват муке” (ПОВЕЉА, 2020);
  • ,,Џем на облак” (кратки поетски филм, 2021);

Романи “Капут од маховине” и “Ја сам Акико” уврштени су међу 200 најбољих дечијих књига на свету у избору часописа Њхите Равенс који издаје Минхенска библиотека. (Интернатионале Југенбиблиотхек)

По мотивима из књиге ,,Ја сам Акико”, која је награђена и наградом “Политикиног забавника” и плакетом “Ђечја књига године” на Међународном фестивалу Трг од књиге у Херцег Новом, настала је истоимена представа у копродукцији Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Културног центра Панчева у мају 2021. године у режији Миље Мазарак, у извођењу Софије Мијатовић.

У изради је краткометражни анимирани филм “I am Akiko”, који је подржао Филмски центар Србије и Бугарски филмски центар (прод. To Blink Animation – Војин Васовић, редитељ – Дамир Романов).

Један је од оснивача Омладинског клуба Анчики, мале, бесплатне библиотеке са преко 5,000 књига, чији пројекат је награђен специјалном наградом за ентузијазам – фондација Тања Петровић.

.

.

Добитник је Октобарске награде града Лесковца – за изузетан допринос култури афирмацији дечје књижевности и друштвеног ангажовања и признања Џедајски Витез.

Четврти Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ организује се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Града Лесковца и компаније „Дунав осигурање“.

Comments are closed.
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
ОШ "Коста Стаменковић"
2017-03-13T11:54:16+01:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. ОШ "Коста Стаменковић" 2017-03-13T11:54:16+01:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://kostastamenkovic.edu.rs/testimonials/positive-impact/
0
ОШ "Коста Стаменковић"