Уметност

У свету у којем уметност полако нестаје из фокуса школе, у нашој школи схватамо важност осигурања њеног укључивања у наш основни програм. Манипулирањем четкицама побољшава се фино вјештина мотора. Експериментишући се са различитим материјалима, ученици се науче науке. Стварање уметничког дела помаже ученицима да развију вештине решавања проблема. Уметничко упутство помаже деци са развојем моторичких вјештина, језичких вештина, друштвених вјештина, одлучивања, узимања ризика и инвентивности. И, визуелне уметности уче ученике о боји, изгледу, перспективи и балансним техникама које су неопходне за будуће презентације (визуелне, дигиталне) академског рада.

Уметнички курикулум у ОШ "Коста Стаменковић" је омиљени за наше ученике. То је место где можете пронаћи узбуђење, изборе, гласове, музику и осмехе. И кроз све знаменитости и звуке, наћи ћете предивна дела уметности коју ученици граде у свим разредима.

Сваки разред ради са различитим медијима - бојама, маркерима, оловкама, пастелима, бојама, и Арт галеријом. Поред тога, сваки ученик ствара пројекте у штампарству, керамици и тродимензионалним скулптурама. Историја уметности, друштвене студије и мултикултуралне лекције су уобичајене теме које су прозирале кроз уметнички програм током времена ученика у ОШ "Коста Стаменковић".

Уметничке класе подстичу креативност и уметничко истраживање. Обимна уметничка галерија школе, која се непрекидно допуњава радом ученика, помаже ученицима да уздигну у њихову умјетност. Поред умјетничких објеката на кампусу, теренска подручја музеја и културних институција су само нека од предивних мјеста која наши ученици доживљавају.

Уметнички курикулум у ОШ "Коста Стаменковић" је структурирани секвенцијални програм који је оријентисан ка решавању проблема и охрабрује ученике да се свакодневно оспоравају. Наша школа је успоставила позивајуће, узбудљиво и инспиративно окружење у којем ученици уче да буду креативни, траже индивидуалност и изражавају своје идеје кроз своја уметничка дела са неограниченим могућностима. Уметничка просторија је место за осјећање слободног, опуштеног и експерименталног. Ученици се подстичу да и даље унапређују своје вештине, своје знање и љубав према уметности. Знање и искуство које су стекли у уметности ће остати с њима заувек.

У почетку деца учите стимулацијом, мотивацијом и обуком, али у крајњој линији деца и одрасли само настављају да уче кроз везу, излагање и понављање. Уметничко образовање се заиста схвата када се неко може ценити у смислу његове вредности према историји, науци, књижевности, технологији, филозофији и стога кроз читав школски програм. Када деца могу да виде везу уметности са другим аспектима свог света, моћи ће да виде важност коју има у својој будућности.

ПРЕДМЕТИ

У школи поред редовне наставе ликовне културе у V разреду имамо изборни предмет цртање, сликање и вајање, који је заступљен по један час недељно.

За ученике VIII разреда се одржава Ликовна секција. Поред редовних активности често се одржавају ликовне радионице: Израда маске од папира, Израда линореза, Калиграфија, Осликавање зидова учионица акрилним бојама, Вајарство (у сарадњи са вајарен Слободаном Поповићем), Израда рељефа на ригипсу, Витраж…

Учествујемо редовно на Ликовним конкирсима и Међународним конкурсима. Сарађијемо са разним институцијама: Музеј, Дом културе, Војска Србије, Друштво за особе оштећеног вида, МНРО, Дом пензионера, Градска библиотека…

Одличан уметник је највредније благо нације!

У школи поред редовне наставе музичке културе имамо и изборни предмет Хор и оркестар, као и Музичку секцију.

У школи Хор чине ученици од II до IV разреда и ученици од V до VIII разреда. Учествујемо на разним такмичењима, гостовањима, приредбама, прославама, конкурсима…

Сарађујемо са разним институцијама: Дом културе, Војска Србије, Дом пензионера, другим школама, такође имамо сарадњу са ученицима знаковног језика где се уз помоћ знаковног језика изводе песме.

Музика је посредник измеђи духовног и осећајног живота!