Свечана Светосавска академија поводом прославе Дана Светог Саве

Нашој школи је ове године припала част да буде домаћин Светосавских свечаности на нивоу града. Целе недеље су се одржавале разне манифестације – спортске, културно-историјске, ликовне, литерарне, музичке и разне друге. Завршна манифестација је била Светосавска академија која је одржана 26.01.2023. год. у 20 часова у Народном позоришту. Слоган читавих Светосавских свечаности као и саме Светосавске академије био је Светосавље – прошлост, садашњост, будућност.

Академији су присуствовале многе званице: епископ нишки, градоначелник Лесковца, представници локалне самоуправе, директори и наставници многих школа, као и представници многобројних других институција. Наравно, ту су били и родитељи ученика наше школе.

.

.

После Светосавске химне, присутнима се обратила директорка школе др Александра Сибиновић, која је и доделила специјалне светосавске повеље градоначелнику Лесковца, епископу нишком и протојерејеу оцу Далибору, а затим је доделила повеље Основној школи „Јосиф Костић“ и Средњој медицинској школи, односно директорима тих школа, јер су то две школе, за које је Организациони одбор утврдио да су постигле највише резултата у прошлој години. На крају је доделила повеље ученицима основних и средњих школа такође за остварене најбоље резултате у прошлој години.

.

.

Затим се присутнима обратио градоначелник Лесковца др. Горан Цветановић, а потом епископ нишки.

Водитељ Свечане академије била је проф. историје Бојана Стефановић. У припреми програма и свих пропратних активности за Свечану академију учествовао је велики број наставника на челу са директорком школе.

.

.

Главни програм Свечане академије припремили су: проф. српског језика и књижевности Слађана Веселиновић, професор музичке културе Маја Цветковић, вероучитељ Јелена Драгић и проф. српске књижевности и језика Бојан Стојановић.

Проф. српског језика и књижевности Слађана Веселиновић је са ученицима: Теодором Јовић – 7/1, Миленом Лазаревић – 7/1, Машом Стаменковић – 7/3, Емилијом Степановић – 7/3, Даницом Васић – 7/1, Емилијом Стојановић – 6/3 и Ђорђем Јовановићем – 5/2 спремила „Здравицу“, „Поздрав“ и рецитал „Звезда над нашим школама“.

Вероучитељ Јелена Драгић је са ученицима: Петром Драгићем – 1/2, Емилијом Крстић – 4/2, Димитријем Васићем – 4/2, Сташом Новковић – 4/2, Јулијом Ђорђевић – 4/2, Алексом Ђорђевићем – 4/3 и Теодором Цветковић – 3/2 спремила комад „Свети Сава – крсна слава“.

Професор музичке културе Маја Цветковић је са школским хором спремила музички програм као и музичко-сценски приказ „Православље“.

Проф. српске књижевности и језика Бојан Стојановић је био сценариста и режисер Светосавске академије.

Гости, који су такође учествовали у програму, били су Вокална група „Либеро“, која је отпевала две песме из свог богатог програма.

.

.

Сви присутни били су одушевљени Свечаном академијом, а многи од њих, на тренутке су емотивно реаговали, нарочито гледајући комад „Свети Сава – крсна слава“.

Одређени су тимови наставника и радника школе, који су упућивали публику у позоришну салу, делили програм, а после академије у фоајеу Народног позоришта упућивали званице и остале присутне на послужење.

Велики тим наставника и осталих радника школе на челу са директорком школе се максимално потрудио да Свечана академија, као и све што се дешавало пре ње, а и после ње, протекне у најбољем могућем реду. Надамо се да смо у томе успели.

.

.

Comments are closed.
Open 7 days INFO
Our Young Pre classroom is for ages. This age group is working
BELL SCHEDULE
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
ОШ "Коста Стаменковић"
2017-03-13T11:54:16+01:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. ОШ "Коста Стаменковић" 2017-03-13T11:54:16+01:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://kostastamenkovic.edu.rs/testimonials/positive-impact/
0
ОШ "Коста Стаменковић"