Свечана Светосавска академија поводом прославе Дана Светог Саве

Нашој школи је ове године припала част да буде домаћин Светосавских свечаности на нивоу града. Целе недеље су се одржавале разне манифестације – спортске, културно-историјске, ликовне, литерарне, музичке и разне друге. Завршна манифестација је била Светосавска академија која је одржана 26.01.2023. год. у 20 часова у Народном позоришту. Слоган читавих Светосавских свечаности као и саме Светосавске академије био је Светосавље – прошлост, садашњост, будућност.

Академији су присуствовале многе званице: епископ нишки, градоначелник Лесковца, представници локалне самоуправе, директори и наставници многих школа, као и представници многобројних других институција. Наравно, ту су били и родитељи ученика наше школе.

.

.

После Светосавске химне, присутнима се обратила директорка школе др Александра Сибиновић, која је и доделила специјалне светосавске повеље градоначелнику Лесковца, епископу нишком и протојерејеу оцу Далибору, а затим је доделила повеље Основној школи „Јосиф Костић“ и Средњој медицинској школи, односно директорима тих школа, јер су то две школе, за које је Организациони одбор утврдио да су постигле највише резултата у прошлој години. На крају је доделила повеље ученицима основних и средњих школа такође за остварене најбоље резултате у прошлој години.

.

.

Затим се присутнима обратио градоначелник Лесковца др. Горан Цветановић, а потом епископ нишки.

Водитељ Свечане академије била је проф. историје Бојана Стефановић. У припреми програма и свих пропратних активности за Свечану академију учествовао је велики број наставника на челу са директорком школе.

.

.

Главни програм Свечане академије припремили су: проф. српског језика и књижевности Слађана Веселиновић, професор музичке културе Маја Цветковић, вероучитељ Јелена Драгић и проф. српске књижевности и језика Бојан Стојановић.

Проф. српског језика и књижевности Слађана Веселиновић је са ученицима: Теодором Јовић – 7/1, Миленом Лазаревић – 7/1, Машом Стаменковић – 7/3, Емилијом Степановић – 7/3, Даницом Васић – 7/1, Емилијом Стојановић – 6/3 и Ђорђем Јовановићем – 5/2 спремила „Здравицу“, „Поздрав“ и рецитал „Звезда над нашим школама“.

Вероучитељ Јелена Драгић је са ученицима: Петром Драгићем – 1/2, Емилијом Крстић – 4/2, Димитријем Васићем – 4/2, Сташом Новковић – 4/2, Јулијом Ђорђевић – 4/2, Алексом Ђорђевићем – 4/3 и Теодором Цветковић – 3/2 спремила комад „Свети Сава – крсна слава“.

Професор музичке културе Маја Цветковић је са школским хором спремила музички програм као и музичко-сценски приказ „Православље“.

Проф. српске књижевности и језика Бојан Стојановић је био сценариста и режисер Светосавске академије.

Гости, који су такође учествовали у програму, били су Вокална група „Либеро“, која је отпевала две песме из свог богатог програма.

.

.

Сви присутни били су одушевљени Свечаном академијом, а многи од њих, на тренутке су емотивно реаговали, нарочито гледајући комад „Свети Сава – крсна слава“.

Одређени су тимови наставника и радника школе, који су упућивали публику у позоришну салу, делили програм, а после академије у фоајеу Народног позоришта упућивали званице и остале присутне на послужење.

Велики тим наставника и осталих радника школе на челу са директорком школе се максимално потрудио да Свечана академија, као и све што се дешавало пре ње, а и после ње, протекне у најбољем могућем реду. Надамо се да смо у томе успели.

.

.

Comments are closed.
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
ОШ "Коста Стаменковић"
2017-03-13T11:54:16+01:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. ОШ "Коста Стаменковић" 2017-03-13T11:54:16+01:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://kostastamenkovic.edu.rs/testimonials/positive-impact/
0
ОШ "Коста Стаменковић"