Дан школе

Ове године наша школа пуни педесет и пет година. С обзиром на актуелну здравствену ситуацију у земљи као и у читавом свету, Наставничко веће је одлучило да не прославља Дан школе на уобичајен начин, јер би тиме изложило ризику ученике, али и запослене, као и све наше госте.

То свакако не значи да овај значајан дан не треба на неки начин обележити и сетити се човека чије име носи наша школа, као и рећи неколико речи о самој школи.

Наша школа с поносом носи име народног хероја Косте Стаменковића.

Коста Стаменковић је рођен 3. октобра 1893. године у Лесковцу. Потиче из сиромашне радничке породице. Основну школу је завршио у родном месту. Због лошег материјалног стања његове породице, није могао да се даље школује, па се запослио као млински радник. Радећи у млину 1926. изгубио је леву руку.

Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) је од њеног оснивања 1919. године. Био је активан не само у Лесковцу него и у другим местима јужне Србије, где је радио на стварању првих партијских организација. Убрзо је постао истакнути организатор синдиката. Окупљао је омладину у културно-уметничком друштву “Абрашевић”, чији је био председник, у радничком спортском клубу „Дубочица“ и другим друштвима и организацијама.

Коста је био веома популаран и цењен међу
радницима. Организовао је велики број штрајкова, тарифних и других акција радника Лесковца, међу којима је, свакако, најзначајнији велики штрајк текстилних радника у Лесковцу, 1940. године, подржан од свих радника у граду.

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, Коста је је радио на организовању и повезивању партијских организација и припремању оружане борбе у лесковачком округу.

У августу 1941. је напустио Лесковац и отишао на планину Кукавицу, где је формиран Лесковачки партизански одред, а Коста је био члан његовог Штаба.

Имао је истакнуту улогу у организовању ослободилачке борбе и ширењу устанка на југу Србије.

Марта 1942. против партизанских одреда на југу Србије, покренута је снажна офанзива. Окружни комитет КПЈ и штабови партизанских одреда, у немогућности да се фронтално супротставе надмоћним снагама окупатора, одлучили су да се повуку у Јабланицу.

Лесковачки партизански одред је, под
руководством Косте Стаменковића, дао непријатељу одлучни отпор, али се и он морао повући у Јабланицу.

Оштре борбе с непријтељем вођене су 25. и 26. марта 1942. године. Четници су у Поповачкој шуми и у Шилову код Лебана, опколили изнурене и слабо наоружане партизане. У борби, већина бораца чете је изгинула, а рањеници заробљени и поубијани. Коста је с неколико бораца дао одлучан отпор. Пошто су знали да се међу преосталим борцима налази и Коста, четници су покушали да га ухвате живог. Коста се борио све до последњег метка. Кад су му остале још само две бомбе, његова кћерка Лепосава бацила је једну међу четнике, а другу је Коста активирао. Погинуо је заједно са ћерком Лепшом и партизанкама Маром и Верицом.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 4. децембра 1949. године, проглашен је за
народног хероја.

Основна школа „Коста Стаменковић“ у Лесковцу налази се у мирном делу града, надомак брда и спомен парка Хисар. Школа је почела са радом 16.10.1965. године, најпре као четворогодишња школа са укупно осам одељења.

Школа је прво име добила у част Светозара Марковића.

Већ наредне године формирана су три одељења петог разреда, а затим 1968/69. године школа добија одобрење за отварање шестог и седмог разреда.

Дана 12.06.1969. године, школа је ново име добила у част народном хероју Кости Стаменковићу.

Од 1969/70. године школа прераста у осмогодишњу школу.

Ови основни биографски подаци и Косте Стаменковића, али и наше школе су мање-више свима познати, али свакако је важно да се сваке године те две биографије подсетимо. Времена се мењају, друштвена уређења се мењају, цивилизација се развија и напредује, али оно што не треба да се мења и на шта је важно да подсетимо нове генерације ученика, али и наставника и родитеља је да у складу са идеалима треба живети и њима се руководити.

Коста је био омиљен у свим слојевима становништва, зато што је тако живео, зато што је свој живот посветио слободи свога народа и своје земље. Ни један народ не треба да се стиди своје историје, а нарочито не треба да се стиди својих појединаца, који су захваљујући својим високим моралним и етичким вредностима, остали запамћени у историји.

Основна мисија наше школе је управо да из ње излазе генерације добрих људи; генерације људи са високим моралним принципима; генерације учених људи, који су у сваком тренутку спремни да дају најбоље од себе. Људи, који ће волети своје породице, бринути о њима; људи, који ће свом граду дати најбољи део себе; људи, који ће за собом оставити траг.
Коста Стаменковић је оставио свој траг у једном великом рату.

Основна школа „Коста Стаменковић“ већ педесет и пет година оставља свој траг у миру, стварајући генерације младих људи, који ће својим знањем, залагањем, радом, својом добротом, лепотом и љубављу одржавати тај мир све док је Земље и Људи.

Поводом педест пет година постојања школе реконструирана је биста Косте стаменковића.

Рестаурацију бисте је извршио професор ликовне културе Бора Миленковић и Слободан Поповић „Поп“ – лесковачки уметник.

Наша школа је одувек била место, на коме се развијало знање и неговало другарство, љубав, толеранција, солидарност, такмичарски и спортски дух.

Желимо јој да још дуго буде овако успешна и лепа и да траје негујући праве вредности као и свих ових 55 година.

Срећан нам свима Дан школе!

Comments are closed.
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
ОШ "Коста Стаменковић"
2017-03-13T11:54:16+01:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. ОШ "Коста Стаменковић" 2017-03-13T11:54:16+01:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://kostastamenkovic.edu.rs/testimonials/positive-impact/
0
ОШ "Коста Стаменковић"