Дан школе

Ове године наша школа пуни педесет и пет година. С обзиром на актуелну здравствену ситуацију у земљи као и у читавом свету, Наставничко веће је одлучило да не прославља Дан школе на уобичајен начин, јер би тиме изложило ризику ученике, али и запослене, као и све наше госте.

То свакако не значи да овај значајан дан не треба на неки начин обележити и сетити се човека чије име носи наша школа, као и рећи неколико речи о самој школи.

Наша школа с поносом носи име народног хероја Косте Стаменковића.

Коста Стаменковић је рођен 3. октобра 1893. године у Лесковцу. Потиче из сиромашне радничке породице. Основну школу је завршио у родном месту. Због лошег материјалног стања његове породице, није могао да се даље школује, па се запослио као млински радник. Радећи у млину 1926. изгубио је леву руку.

Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) је од њеног оснивања 1919. године. Био је активан не само у Лесковцу него и у другим местима јужне Србије, где је радио на стварању првих партијских организација. Убрзо је постао истакнути организатор синдиката. Окупљао је омладину у културно-уметничком друштву “Абрашевић”, чији је био председник, у радничком спортском клубу „Дубочица“ и другим друштвима и организацијама.

Коста је био веома популаран и цењен међу
радницима. Организовао је велики број штрајкова, тарифних и других акција радника Лесковца, међу којима је, свакако, најзначајнији велики штрајк текстилних радника у Лесковцу, 1940. године, подржан од свих радника у граду.

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, Коста је је радио на организовању и повезивању партијских организација и припремању оружане борбе у лесковачком округу.

У августу 1941. је напустио Лесковац и отишао на планину Кукавицу, где је формиран Лесковачки партизански одред, а Коста је био члан његовог Штаба.

Имао је истакнуту улогу у организовању ослободилачке борбе и ширењу устанка на југу Србије.

Марта 1942. против партизанских одреда на југу Србије, покренута је снажна офанзива. Окружни комитет КПЈ и штабови партизанских одреда, у немогућности да се фронтално супротставе надмоћним снагама окупатора, одлучили су да се повуку у Јабланицу.

Лесковачки партизански одред је, под
руководством Косте Стаменковића, дао непријатељу одлучни отпор, али се и он морао повући у Јабланицу.

Оштре борбе с непријтељем вођене су 25. и 26. марта 1942. године. Четници су у Поповачкој шуми и у Шилову код Лебана, опколили изнурене и слабо наоружане партизане. У борби, већина бораца чете је изгинула, а рањеници заробљени и поубијани. Коста је с неколико бораца дао одлучан отпор. Пошто су знали да се међу преосталим борцима налази и Коста, четници су покушали да га ухвате живог. Коста се борио све до последњег метка. Кад су му остале још само две бомбе, његова кћерка Лепосава бацила је једну међу четнике, а другу је Коста активирао. Погинуо је заједно са ћерком Лепшом и партизанкама Маром и Верицом.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 4. децембра 1949. године, проглашен је за
народног хероја.

Основна школа „Коста Стаменковић“ у Лесковцу налази се у мирном делу града, надомак брда и спомен парка Хисар. Школа је почела са радом 16.10.1965. године, најпре као четворогодишња школа са укупно осам одељења.

Школа је прво име добила у част Светозара Марковића.

Већ наредне године формирана су три одељења петог разреда, а затим 1968/69. године школа добија одобрење за отварање шестог и седмог разреда.

Дана 12.06.1969. године, школа је ново име добила у част народном хероју Кости Стаменковићу.

Од 1969/70. године школа прераста у осмогодишњу школу.

Ови основни биографски подаци и Косте Стаменковића, али и наше школе су мање-више свима познати, али свакако је важно да се сваке године те две биографије подсетимо. Времена се мењају, друштвена уређења се мењају, цивилизација се развија и напредује, али оно што не треба да се мења и на шта је важно да подсетимо нове генерације ученика, али и наставника и родитеља је да у складу са идеалима треба живети и њима се руководити.

Коста је био омиљен у свим слојевима становништва, зато што је тако живео, зато што је свој живот посветио слободи свога народа и своје земље. Ни један народ не треба да се стиди своје историје, а нарочито не треба да се стиди својих појединаца, који су захваљујући својим високим моралним и етичким вредностима, остали запамћени у историји.

Основна мисија наше школе је управо да из ње излазе генерације добрих људи; генерације људи са високим моралним принципима; генерације учених људи, који су у сваком тренутку спремни да дају најбоље од себе. Људи, који ће волети своје породице, бринути о њима; људи, који ће свом граду дати најбољи део себе; људи, који ће за собом оставити траг.
Коста Стаменковић је оставио свој траг у једном великом рату.

Основна школа „Коста Стаменковић“ већ педесет и пет година оставља свој траг у миру, стварајући генерације младих људи, који ће својим знањем, залагањем, радом, својом добротом, лепотом и љубављу одржавати тај мир све док је Земље и Људи.

Поводом педест пет година постојања школе реконструирана је биста Косте стаменковића.

Рестаурацију бисте је извршио професор ликовне културе Бора Миленковић и Слободан Поповић „Поп“ – лесковачки уметник.

Наша школа је одувек била место, на коме се развијало знање и неговало другарство, љубав, толеранција, солидарност, такмичарски и спортски дух.

Желимо јој да још дуго буде овако успешна и лепа и да траје негујући праве вредности као и свих ових 55 година.

Срећан нам свима Дан школе!

Comments are closed.
Open 7 days INFO
Our Young Pre classroom is for ages. This age group is working
BELL SCHEDULE
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
ОШ "Коста Стаменковић"
2017-03-13T11:54:16+01:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. ОШ "Коста Стаменковић" 2017-03-13T11:54:16+01:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://kostastamenkovic.edu.rs/testimonials/positive-impact/
0
ОШ "Коста Стаменковић"